Mance Post - In beeld

In ruim vijftig jaar illustreert Mance Post een veelzijdig en herkenbaar oeuvre bijeen. Ze tekent voor vele schrijvers, maar is vooral bekend geworden door haar fijne, schetsmatige potloodtekeningen voor de Madelief-verhalen van Guus Kuijer en de krachtige linosneden voor de filosofische dierenverhalen van Toon Tellegen. In 2007 kreeg Post de allereerste Max Velthuijs-prijs voor haar hele oeuvre. 

Hermance Berendina Post wordt in 1925 geboren en groeit op in een gezin waar veel wordt gelezen, gemusiceerd en getekend. Op de middelbare school krijgt ze tekenles van schilder Nico Baak en illustrator Piet Klaasse, die haar na haar eindexamen blijft begeleiden. Zijn lessen zijn haar enige tekenopleiding. Tegen haar dertigste krijgt Post via goede vriend Simon Carmiggelt haar eerste tekenopdracht en wordt ze illustrator.  


Samen met Fiep Westendorp en Jennie Dalenoord is ze een van de eerste tekenaars die zich specialiseert in kinderboeken. Ze bedient zich van allerlei technieken: knip-en-plakwerk, kleurpotlood, scheuren, linosneden. Maar de basis van elke illustratie is tekenen, veel tekenen, en observeren.