Expo Arend van Dam

Lang geleden… Als kleine jongen was Arend van Dam al geïnteresseerd in geschiedenis, een onuitputtelijke bron van verhalen en avonturen. Inmiddels is hij bekend als de schrijver van vele historische boeken met non-fictie voorleesverhalen, waaronder Lang geleden, in 2008 bekroond met een Zilveren Griffel.  

‘Mijn hele leesleven duik ik het liefst in verhalen die echt gebeurd zijn. Met dit Kinderboekenweekgeschenk ben ik dan ook van plan om geschiedenis te schrijven’. Voor Arend van Dam is geschiedenis een onuitputtelijke bron van verhalen en avonturen. In  2020 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk. Anne Stalinski, die in 2019 met haar illustraties bij Van Dams De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal een Zilveren Penseel won, maakte de tekeningen. In De diamant van Banjarmasin nemen ze je in acht verhalen mee langs bijzondere mensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Een speurtocht door een lange geschiedenis van komen en gaan.


Maar hoe schrijf je nou een Kinderboekenweekgeschenk vol geschiedenisverhalen? Waar haalde Van Dam zijn inspiratie vandaan, hoe kwam hij aan de juiste informatie? Dat ontdek je in deze Kinderboekenweek-tentoonstelling. Bekijk Van Dams inspiratiebronnen, lach om Stalinski’s grappige illustraties en beleef een historische sensatie. En ook schriftjes van Anton de Kom, die Van Dam in ons museum bestudeerde voor zijn verhaal over deze schrijver en oorlogsheld.


Van Dam schonk de aantekeningen die hij maakte en de bronnen die hij gebruikte voor zijn Kinderboekenweekgeschenk aan het museum. Zodat men in de toekomst hier onderzoek kan doen over de geschiedenis van de Kinderboekenweek 2020...

Kinderboekenweekgeschenk

De 66e editie van de Kinderboekenweek 2020 stond in het teken van geschiedenis, en wie in die week in de boekwinkel voor € 12,50 aan kinderboeken kocht, kreeg De diamant van Banjarmasin helemaal gratis.