Thé Tjong-Khing

Virtuoos en eigenzinnig. Ruim 50 jaar weet Thé Tjong-Khing het grote publiek te betoveren. Met zijn werk won hij alle belangrijke tekenprijzen, waaronder drie Gouden Penselen, de Deutsche Jugendliteratuurpreis en de prestigieuze Max Velthuijs-prijs.

In totaal illustreerde hij meer dan 300 boeken, van Vos en Haas tot sprookjes en het kijk- en zoekboek Waar is de taart? En de taart lijkt nog lang niet op. In een carrière die na een halve eeuw nog steeds hoogtepunten oplevert, vindt Thé zichzelf steeds opnieuw uit.

Thé werd in 1933 geboren in Purworedjo, Indonesië. In 1956 kwam hij naar Nederland waar hij zijn carrière begon bij de (Marten) Toonder Studio’s. Hij ontwikkelde zich van striptekenaar tot sprookjeskunstenaar en groeide uit tot een van de meest toonaangevende Nederlandse illustratoren. Zijn tekeningen zijn glashelder en hebben tegelijkertijd iets geheimzinnigs en ongrijpbaars. Thé is van grote invloed geweest op nieuwe generaties tekenaars, waaronder Charlotte Dematons, Annemarie van Haeringen, Philip Hopman en Marit Tornqvist.

Geniet in Thé Tjong Khing – In beeld van hoogtepunten uit het oeuvre van de meester-illustrator, evenals een paar van zijn persoonlijke favorieten.

Thé Tjong-Khing – In beeld is te zien van 7 juli 2018 t/m 6 januari 2019.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wijdt het museum de Zomertekenschool aan Thé.

Nu te zien

Uit de collectie van het museum