Max Velthuijs-prijs

Publicatiedatum: 26 maart 2019

Sylvia Weve krijgt de Max Velthuijs-prijs 2019! Dit is dé oeuvreprijs voor kinderboekenillustratoren. Ze zal de prijs in september in ontvangst nemen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het museum.

 

De jury schrijft over haar werk: 'Haar illustraties voor kinderboeken zijn trefzeker, getuigen van flair en blinken uit in expressie. […] Voor elk boek, elk verhaal put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen. Van pentekening en geschilderd werk tot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: lijn, vorm, of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch, of een tikkeltje surrealistisch. Weve kan het en doet het. Ze kiest niet alleen waar het verhaal om vraagt, maar ook waar ze zelf zin in heeft.’

De Max Velthuijs-prijs is een oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. Mance Post nam als eerste deze prijs in ontvangst (2007), andere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016). In de jury zaten Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder en Emilie Sitzia.