Bibi Dumon Tak

Publicatiedatum: 15 mei 2018

Bibi Dumon Tak krijgt de Theo Thijssen-prijs 2018! Ze zal deze in september in ontvangst nemen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

Bibi Dumon Tak begon met schrijven voor de Boekieboekiekrant, maar dat waren maar kleine stukjes en ze wilde eigenlijk iets anders. Ze werd gevraagd een boek te schrijven en dat werd Het koeienboek waarvoor ze meteen een Zilveren Griffel kreeg. Er volgden meer boeken, voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. De meeste gaan over dieren, maar ze schreef ook over jongeren die met justitie in aanraking komen. Ze kreeg nog drie Zilveren Griffels en in 2012 ontving ze voor Winterdieren de Gouden Griffel. En nu krijgt ze dus de Theo Thijssen-prijs vboor haar hele oeuvre.

De jury schrijft over haar werk: 'Om in vervoering te raken heb je geen verzinsels nodig. Vervoering bereik je met de blik van een kind – onbevangen, origineel en eerlijk – en de pen van een dichter – eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.’

De Theo Thijssen-prijs is een Nederlandse literatuurprijs die wordt toegekend aan een schrijver van jeugd- of kinderliteratuur. Aan de driejaarlijkse prijs is een bedrag van € 60.000 verbonden.

In de jury zaten Jaap Friso, Martha Heesen, Sara van den Bossche, Thomas de Veen en Anna Woltz. Eerder kregen onder anderen Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009) de prijs.