Andermans ogen!

Publicatiedatum: 17 januari 2018

Wie leest, kijkt met andermans ogen. Dit maakt dat je je bijna automatisch verplaatst in personages met bijvoorbeeld een andere leeftijd, sociale klasse, herkomst of seksuele voorkeur. En dan zie je niet alleen verschillen, maar ook overeenkomsten. Lezen verruimt ons denken en leert ons anderen beter te begrijpen. Daarom nodigt de Leescoalitie in 2018 iedereen uit om eens (vaker) een boek te lezen over iemand die anders is dan zijzelf.

In Nederland wonen talloze verschillende mensen. Met verschillende ideeën, gewoontes en leefstijlen. Wat voor de een normaal is, is voor de ander heel vreemd.  Vaak leven we langs elkaar heen, in hetzelfde land, terwijl we misschien wel meer met elkaar gemeen hebben dan we denken. Het horen van een verhaal of het lezen van een boek biedt nieuwe ervaringen en inzichten. Waar je ook woont, hoe oud je ook bent.  De Leescoalitie streeft met de campagne ‘Lees met andermans ogen’ naar meer begrip en verbinding.

Op Leesmetandermansogen.nl vind je tips voor boeken die je laten kijken met de ogen van een ander. Ook vertellen onder anderen Ruben Nicolai, Jochem Myjer en Dieuwertje Blok welk boek hen met andermans ogen liet kijken. Wil je zelf een boek tippen dat de lezer door andermans ogen laat kijken? Stuur je filmpje dan naar leescoalitie@lezen.nl.

Lees met andermans ogen wordt georganiseerd door de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.