29 september 2020
Goud!

Wie schreef het afgelopen jaar het bijzonderste verhaal, wie maakte de betoverendste illustraties? Elk jaar buigt een jury zich over die vraag en bekroont die kinderboeken die volgens hen het beste zijn met een Zilveren Griffel (verhaal) of een Zilveren Penseel (illustratie). De twee allerbeste werken worden bekroond met Goud. Wie dat dit jaar waren? 

 

De Gouden Griffel ging dit jaar naar Bette Westera voor haar boek Uit elkaar. Volgens de jury geeft Westera met deze lichtvoetige dichtbundel over scheiden een caleidoscopische blik op de liefde.

 

Yvonne Jagtenberg en Hup Herman! wonnen het Gouden Penseel. Het prentenboek is volgens de jury swingend, bijna 'jazzy'. 'Alles bij elkaar is Hup Herman!' een meer dan geslaagd en sympathiek prentenboek met een adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarrring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld.'  

Kinderboekenweek

De winnaars werden bekend gemaakt aan het begin van de Kinderboekenweek. Deze loopt van 30 september t/m 11 oktober en heeft dit jaar als thema En toen. Hierbij aansluitend organiseert het museum een leuke workshop.