25 juni 2020
Grote prijs voor Kuijer!

Wat een feest! Guus Kuijer krijgt voor zijn werk een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland: de Constantijn Huygens-prijs. Bijna vijftig jaar schrijft Kuijer voor kinderen en volwassenen en in die halve eeuw heeft hij een oeuvre bijeen geschreven van een constant hoog niveau, vindt de jury.


Niet iedereen is hetzelfde. Die eenvoudige gedachte ligt ten grondslag aan het monumentale oeuvre van Guus Kuijer, de schrijver met een groot oog voor de kracht van het buitenbeentje. Van zijn Madelief-boeken tot aan zijn hervertellingen van Bijbelverhalen ‘voor ongelovigen’, overal staat zijn geloof in het individu centraal. Hij is een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur.


Kuijers vrije geesten treden overal naar voren: het zijn kinderen en volwassenen uit alle lagen van de bevolking, met verschillende achtergronden en voorkeuren. Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg genomen worden, bij kinderen én volwassenen.

 

Constantijn Huygens-prijs

De Huygens-prijs is een van de Haagse literaire prijzen van de Jan Campert-Stichting. Het museum verzorgt de prijsuitreiking.