De Schoolschrijver

Publicatiedatum: 20 januari 2020

Kinderboekenambassadeur en Schoolschrijver Manon Sikkel zit vol creatieve plannen om de kinderen op ‘haar’ basisschool komend halfjaar te stimuleren tot lezen, schrijven en vertellen. 20 januari werd ze in alle vroegte op Openbare Basisschool Het Startpunt in de Haagse Schilderswijk officieel ingehuldigd als Schoolschrijver door De Schoolschrijver-ambassadeur Abdelkader Benali en wethouder van Cultuur van Den Haag Robert van Asten. Hiermee ging de tiende editie van dit speelse en avontuurlijke taalproject landelijk van start. 


Vanaf nu gaan 40 kinderboekenschrijvers als Schoolschrijver aan de slag op 45 basisscholen door heel Nederland. Een Schoolschrijver verbindt zich een half schooljaar aan een school om het leesplezier en de schrijfvaardigheid van leerlingen te vergroten. Hun geheim voor meer taalsterke kinderen: verbeeldingskracht, leesplezier en passie voor schrijven. Mede dankzij het Kinderboekenmuseum is het landelijke programma ook actief op scholen in Den Haag en Leiden. 


Het programma van De Schoolschrijver is bewezen effectief: het leidt tot meer leesmotivatie en een betere schrijfvaardigheid. Het project bereikte vorig jaar 100.000 kinderen, dankzij de inzet van de kinderboekenauteurs en de intensieve samenwerking met leerkrachten, ouders,  bibliotheken, provincies, gemeenten en ook het Kinderboekenmuseum.

 

 

 

 

Manon Sikkel

Wist je dat Manon Sikkel niet alleen schrijver en Schoolschrijver is? Ze is ook Kinderboekenambassadeur en heeft in het museum zelfs haar eigen ambassade!

De Schoolschrijver

De Schoolschrijver ontwikkelde dit halfjaarprogramma tien jaar geleden voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taalachterstand. Kinderen die met plezier lezen, vergroten hun woordenschat. Ze hebben meer zelfvertrouwen en scoren hoger op de Cito-toets. Dat geeft ze meer kansen op school en later in de samenleving.