02 oktober 2019
Goud!

Wie schreef het afgelopen jaar het bijzonderste verhaal, wie maakte de betoverendste illustraties? Elk jaar buigt een jury zich over die vraag en bekroont die kinderboeken die volgens hen het beste zijn met een Zilveren Griffel (verhaal) of een Zilveren Penseel (illustratie). De twee allerbeste werken worden bekroond met Goud. Wie dat dit jaar waren? Dat werd bekend gemaakt op dinsdagavond 1 oktober, aan het begin van de Kinderboekenweek.

 

Gideon Samson kreeg de Gouden Griffel voor zijn boek Zeb. 'Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend’, vond de jury.

 

Het Gouden Penseel 2019 ging naar Yvonne Jagtenberg en Mijn wonderlijke oom. Volgens de jury is het boek in alle opzichten een ode aan de kracht van de verbeelding.  Een ‘pleidooi voor vrijheid, voorstellingsvermogen en avontuur.’

 

Bijzonder dit jaar was de uitreiking van de Boekensleutel, een prijs voor een vernieuwend kinderboek die bij hoge uitzondering wordt toegekend. Dit ging naar Ted van Lieshout voor Ze gaan er met je neus. Het was voor het eerst in 7 jaar dat iemand de Boekensleutel krijgt, en pas de tweede keer dat de prijs naar een Nederlander gaat.

 

Kinderboekenambassade

Benieuwd naar alle boeken die een Zilveren Griffel of Penseel hebben gewonnen? In onze Kinderboekenambassade vind je een ode aan alle boeken die dit jaar werden bekroond met een Griffel of Penseel.

Kinderboekenweek

De winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel werden bekend gemaakt op dinsdagavond 1 oktober, aan het begin van de Kinderboekenweek.

De Kinderboekenweek is van 2 t/m 13 oktober en heeft dit jaar als theme Reis mee. Hierbij aansluitend organiseert het Kinderboekenmuseum diverse workshops en voorstellingen.