Sylvia Weve

Publicatiedatum: 19 september 2019

Wat een feest! Sylvia Weve heeft de Max Velthuijs-prijs 2019 in ontvangst genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum. ‘Ik ben ongelooflijk trots op deze prijs, zeker als ik kijk naar mijn vier illustere voorgangers.’ zei de winnares tijdens de uitreiking. De prijs werd in 2007 voor het eerst uitgereikt aan Mance Post, de andere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016).

Ted van Lieshout, die de feestrede hield, is van mening dat Weve een revolutie tot stand heeft gebracht binnen de illustratiekunst voor kinderboeken: ‘Zoetelieve prentjes van schattige kindjes hoefden niet meer. Sylvia banjerde door de porseleinkast van de kinderboekenillustratie en bracht met bravoure, ballen en boots zwier en durf in het genre’. Haar werk zit, aldus Van Lieshout, vol literaire gelaagdheid en haar tekeningen zijn volgens hem uitgegroeid tot uitgewogen composities waarin impressie en expressie hand in hand gaan.

De jury roemt Weve om haar eigenzinnige beeldenrijkdom en stelt dat haar oeuvre vol zeggingskracht is. ‘Weves aanpak is gedurfd, origineel en persoonlijk. Haar illustraties vol vaart en expressie hebben een menselijke, intuïtieve kant die recht uit het hart komt en spreken zowel kinderen als volwassenen aan’, aldus de jury.

De Max Velthuijs-prijs is een oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. In de jury zaten Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder en Emilie Sitzia.