Actieplan!

Publicatiedatum: 09 september 2019

Het Kinderboekenmuseum onderschrijft het actieplan over begrijpend lezen en leesmotivatie dat de Nederlandse Taalunie onlangs publiceerde. De Taalunie roept hierin op om vanuit één visie te werken aan het verhogen van het niveau van begrijpend lezen én de leesmotivatie. Het Kinderboekenmuseum, partner van de Leescoalitie, deelt deze zienswijze. Met de Leescoalitie, opgericht om in gezamenlijkheid in Nederland het geletterdheidsniveau te verhogen en de leescultuur te versterken, is deze weg al ingeslagen.

Eerder al pleitte het museum naar aanleiding van het rapport Lees! van de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad voor een Deltaplan voor het lezen, gedragen door Onderwijs én Cultuur. ‘Serieus wetenschappelijk onderzoek laat zien dat lezen enorm belangrijk is voor kinderen’, zegt museumdirecteur Aad Meinderts. ‘Kinderen die op heel jonge leeftijd in aanraking komen met boeken presteren in vergelijking met andere kinderen veel beter op school. Dat geldt niet alleen voor taalvakken, maar ook voor rekenvakken.’ Daarbij draagt lezen significant bij aan het empathisch vermogen.

Het Kinderboekenmuseum – dat in december zijn 25-jarig jubileum viert – kan een belangrijke rol spelen in het versterken van de leescultuur. Het is dé plek in Nederland waar kinderen op een speelse en laagdrempelige manier de kracht van literatuur ervaren. De diverse tentoonstellingen die het biedt zijn krachtige media om het leesplezier van kinderen te vergroten. Ook participeert het museum in initiatieven als De Schoolschrijver, waarbij kinderboekenschrijvers zich een half schooljaar aan een school verbinden om het leesplezier en de schrijfvaardigheid van leerlingen te vergroten.

Meer weten? Lees hier de rapporten.

Leescoalitie

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen het museum, Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Ze zet zich daarom al sinds 2013 in om het belang en plezier van lezen voor alle Nederlanders onder de aandacht te brengen.