Annie M.G. Schmidtlezing 2019

Op woensdag 15 mei hield Marjolijn Hof (1956) de 20e Annie M.G. Schmidtlezing 2019. In een bomvolle zaal in het Kinderboekenmuseum in Den Haag gaf ze haar visie op actuele ontwikkelingen in de kinder- en jeugdliteratuur. De titel van haar lezing luidde: 'Een noodzakelijk kwaad?'.

Voordat Marjolijn Hof zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte ze bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaris. In 1999 debuteerde ze met De bloem van de buurt. Na diverse prenten- en peuterboeken verscheen in 2006 haar eerste jeugdroman, Een kleine kans, die bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Prijs van de Jonge Lezer, en onder de titel Patatje Oorlog werd verfilmd. In 2014 kreeg ze de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie. Hofs boeken zijn in veertien talen vertaald. Hof heeft het vermogen grote onderwerpen klein en luchtig te behandelen. Haar werk kenmerkt zich door literaire verfijning en humor. In 2018 verscheen haar recentste boek, Lepelsnijder.

De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van het kinderboek. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver op persoonlijke wijze zijn visie op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur.

 

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland en mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

Lezing gemist? Luister hem terug via de Grote Vriendelijke Podcast!