Week van de Alfabetisering

Lezen en schrijven: niet alleen hartstikke leuk, het is ook nog eens enorm belangrijk. Taal geeft toegang tot de wereld om je heen, zorgt ervoor dat je mee kunt doen. Tijdens de Week van de Alfabetisering vierde het Kinderboekenmuseum de kracht van taal met tal van leuke workshops en andere activiteiten.

Gedurende de Week van de Alfabetisering 2018, die plaats vond van 3 t/m 9 september, kon men in het Verhalenlab van het museum terecht voor de workshop Een alfabet dat leeft?! waarin duidelijk werd dat je meer kunt met letters en woorden dan je denkt. Ook was er de workshop Poëzieposters, waarin men met een bestaand gedicht als uitgangspunt een prachtige poster maakte.

Daarnaast bracht het museum gedurende de week Puzzling Poetry, een verslavende game die je helpt gedichten te doorgronden. Kinderen gingen op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. En al puzzelend met woorden ontdekten ze een nieuwe manier van lezen.

De Week van de Alfabetisering werd op zondag 9 september feestelijk afgesloten in het museum. Tijdens een interactieve voorstelling riepen Roodkapje en acteur Curt Fortin, bekend van de Zappserie HoelaHoep, de hulp in van het publiek bij het maken van gedichten. Tevens maakten zij bekend wie de winnaars waren van de Efteling gedichtenwedstrijd. De Poëziedame van het museum trakteerde bovendien het museumpubliek de hele dag op mooie poëzie uit de speciale bundel Dichter. Tem de tekens, die helemaal in het teken staat van laaggeletterdheid.

In Nederland hebben circa 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Om hier aandacht voor te vragen organiseert de Stichting Lezen en Schrijven jaarlijks de week van de Alfabetisering.

De bundel Dichter. Tem de tekens vraagt aandacht voor laaggeletterdheid. Meer dan 30 dichters schreven voor dit nummer meer dan 60 gedichten. Over het nut van taal en hoeveel plezier je er aan kunt hebben.