Zomertekenschool 2018

Ook in de zomer van 2018 opende het museum de deuren van zijn Zomertekenschool en keek je de kunst af van echte tekenaars! Ter gelegenheid van de tentoonstelling Thé Tjong-Khing - In beeld stond de Zomertekenschool in 2018 in het teken van de tekenaar en zijn creaties.

Als kind was Thé Tjong-Khing dol op films, en dat zie je terug in zijn tekeningen. Daar zit altijd beweging in, alsof de film even op pauze is gezet. In het Verhalenlab konden kinderen zelf voor beweging zorgen met het flipboekje of de wonderschijf die ze maakten tijdens de doorlopende workshop. 

In 2018 bestonden Vos en Haas, naar de boeken van Thé en Sylvia Vanden Heede, 20 jaar. Dat werd tijdens de Zomertekenschool gevierd met de muzikale vertelvoorstelling Vos en Haas in gevaar van Theatergroep Houtjetouwtje.

Wie tips en trucs wilde van een echte pro kon in de vakantie aanschuiven bij diverse tekenmasterclasses, alle geïnspireerd op het werk van de meester-illustrator. Zo leerde Marianne Lock hoe je net als Thé een grommende leeuw, spinnende kat of galopperend paard tekent. In de tekenmasterclass van Yara Ruby gingen de kinderen aan de slag met verf en andere mooie materialen om net als Thé een verhaal in beeld en zonder woorden te maken. Saskia Haex maakte met haar leerlingen een echt Gesamtkunstwerk, een grootse muurschildering, waarin van alles gebeurde.

Ook Thé Tjong-Khing zelf bezocht de Zomertekenschool. De leermeester van bekende tekenaars als Philip Hopman en Annemarie van Haeringen gaf tweemaal een exclusieve tekenworkshop. Zo liet hij zien dat je als tekenaar eigenlijk ook nog eens een goede acteur moet zijn. Want hoe zie je eruit als je blij bent? Hoe zie je eruit als je boos bent? Ook liet hij zien hoe je favoriete beroep op papier kunt zetten. Uiteraard kon iedereen na afloop een handtekening van de llustrator scoren.