Annie M.G. Schmidtlezing 2018

Op woensdag 16 mei verzorgde Anna Woltz de Annie M.G. Schmidtlezing 2018. De titel van haar lezing luidde: Het wijzertje op ons voorhoofd.

Anna Woltz (Londen, 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Honderd uur nacht (2014) won de Nienke van Hichtum-prijs 2015, Gips (2015) werd bekroond met de Gouden Griffel 2016 en Alaska (2016) kreeg een Zilveren Griffel. Het werk van Woltz kenmerkt zich door spanning, humor en een vlotte stijl. Haar boeken zijn eigentijds en psychologisch overtuigend, en snijden heel subtiel maatschappelijke en ethische kwesties zonder moralistisch te worden. 

 

De Annie M.G. Schmidtlezing is al bijna twintig jaar een begrip in de wereld van het kinderboek. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver op persoonlijke wijze zijn visie op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. 

 

De lezing werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds en georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.